Az adathalász bűncselekmények legújabb elkövetési módjai

A korábban megjelent cikkünkben az adathalász bűncselekmények négy elkövetési módját írtuk le részletesen, amelyek mellett az utóbbi időben szerzett tapasztalataink alapján további két elkövetési mód is megjelent.

Távoli hozzáférést biztosító program telepítése

Ezen elkövetési módnak is része a telefonon keresztül történő megtévesztés, mely során a csalók a pénzintézet ügyintézőjének kiadva magukat hívást kezdeményeznek, arra hivatkozással, hogy a bankszámlán gyanús pénzmozgást, nagy összegű utalás kezdeményezését észlelték. Ezen gyanús pénzügyi tevékenység megakadályozása érdekében a csalók egy távoli hozzáférést biztosító program letöltését, legtöbb esetben az AnyDesk nevű program letöltését kérik a számítógépre vagy mobiltelefon készülékre. A csalók a program megnyitását követően megjelenő számsor megadását kérik, mellyel a csalás áldozata teljeskörű hozzáférést biztosít a számítógépéhez vagy mobiltelefon készülékéhez. A csalók egyik módszere ezt követően, hogy az internetbankba történő belépést kérik azon a készüléken, melyre a program letöltésre került, mellyel a csalás áldozatának a bankszámlájához tartozó személyes hitelesítési adatait megszerzik. A másik módszerrel telefonon keresztül kérik a bankszámlához tartozó személyes hitelesítési adatok megadását. A csalók a bankszámlához tartozó személyes hitelesítési adatok birtokában a bankszámla tulajdonos jóváhagyása nélkül utalásokat tudnak kezdeményezni.

Ezen elkövetési mód esetében fontos megjegyezni, hogy a pénzintézet ügyintézője sosem kéri alkalmazás telepítését, továbbá a bankszámla feletti rendelkezéshez szükséges adatok megadását sem, így ezen esetben azonnal tudható, hogy csalás áldozatai vagyunk.

Kedvező pénzügyi befektetésről szóló cikk

Az adathalász bűncselekmények másik új elkövetési módja, hogy internetes oldalon egy kedvező pénzügyi befektetésről szóló cikket tesznek közzé, mely tartalmaz egy linket a befektetéssel kapcsolatos részletes információkról, valamint regisztrációt a befektetés kezdeményezéséhez. A regisztráció során a csalók e-mail cím és telefonszám megadását kérik, melyet követően rövid időn belül telefonon keresztül hívást kezdeményeznek. A hívás során az előbbi elkövetési módnál is kifejtett távoli hozzáférést biztosító program letöltését kérik annak érdekében, hogy a pénzügyi befektetés elindításához szükséges lépésekben segítséget nyújtsanak. A csalók tájékoztatást kérnek, hogy a csalás áldozata, mely pénzintézetnél rendelkezik bankszámlával és kérik az internetbankba történő belépést a pénzügyi befektetéshez szükséges összeg átutalásának engedélyezése érdekében. A csalók az ilyen módon megszerzett személyes hitelesítési adatok birtokában a bankszámla tulajdonos jóváhagyása nélkül utalásokat tudnak kezdeményezni.

A kedvező pénzügyi befektetésekről szóló cikkeknek minden esetben gyanúsnak kell lenniük és az ezekben található linkek megnyitása esetében fokozott körültekintéssel kell eljárni, hogy milyen adatok kerülnek megadásra azon. Továbbá a mobiltelefon készülékünkre ismeretlen személyek által kért programot ne telepítsünk, ugyanis ezen esetben nem tudhatjuk, hogy milyen adatokhoz biztosítunk hozzáférést a számukra.

 

Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapír számla

Az adathalász bűncselekmények nem kizárólag a pénzintézeteknél lévő bankszámlákra irányulnak, a Magyar Államkincstárnál lévő értékpapír számlákat is érintik. A Magyar Államkincstárra, mint központi költségvetési szervre azonban a pénzintézetektől eltérő jogszabályok vonatkoznak. Az eltérő szabályozásra tekintettel a Magyar Államkincstárral szemben a Pénzügyi Békéltető Testület előtt nem kezdeményezhető eljárás, így a vitatott pénzügyi tranzakció megtérítésének érdekében kizárólag polgári peres eljárás kezdeményezésére van lehetőség.

 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy minden esetben fokozott elővigyázatossággal kezeljék a bankszámlájukhoz, illetve értékpapír számlájukhoz tartozó személyes hitelesítési adataikat és ezeket sem telefonon keresztül, sem olyan internetes oldalon ne adják ki, amely nem a pénzintézet internetbankjához tartozó felhasználói kézikönyvben megjelölt internetes oldal. Továbbá az SMS üzenetekben, e-mailekben, cikkekben található linkek megnyitása során fokozott körültekintéssel járjanak el, ugyanis ezek olyan oldalakra irányíthatnak melyekkel a bankszámlához történő hozzáférés kiadásra kerül a csalók részére.

Jogi segítségre van szüksége a fenti témában?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás