A külföldi szellemi tulajdonjogok védelmének megszűnése Oroszországban

Az ukrajnai inváziót követően Oroszország egyre inkább elszigetelődik a nyugati világtól. Az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciókat azonban Oroszország sem hagyja válasz nélkül.

 

Oroszország március elején egy olyan rendeletet hozott, amely gyakorlatilag lehetővé teszi az összes orosz vállalat számára a külföldi tulajdonban levő egyes szellemitulajdon-jogok bitorlását, hiszen kompenzáció nélkül hasznosíthatnak olyan szabadalmakat, formatervezési és használati mintákat, amelyek jogosultjai az Oroszországgal szemben „barátságtalan” országokkal kapcsolatban álló jogalanyok. A „barátságtalan országok” listáján az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Svájc, Norvégia, Izland, az Egyesült Királyság, Japán, Dél-Korea, Új-Zéland, Szingapúr, Tajvan és az Európai Unió (EU) mind a 27 tagállama szerepel. Oroszország ezzel legalizálta e külföldi cégek szellemi tulajdonának jogosulatlan felhasználását.

A rendelet szövege alapján a „barátságtalan” államokkal bármilyen kapcsolatban álló jogtulajdonosok mostantól a találmányaik, formatervezési és használati mintáik orosz szervezetek általi előállításából, értékesítéséből és felhasználásából származó nyereség 0%-át kapják meg. A rendelet kapcsolatként nevesíti az állampolgárságot, a székhelyet, az üzleti tevékenység helyét, valamint a tevékenységből származó nyereség helyét is.

Ezen intézkedés rendkívül hátrányos következményekkel járhat a nyugati vállalkozásokra és jogtulajdonosokra nézve, mivel az orosz vállalkozások most már következmények nélkül lemásolhatják a védett találmányaikat, valamint dizájnjaikat és használati mintáikat. A szabadalmi jogi szabályok a kizárólagos oltalom megadásáért cserébe megkövetelik, hogy a szabadalmi bejelentésben a feltalálók találmányaikat kellő részletességgel ismertessék, amelyeket az eljárás során közzétesznek, így azok bárki számára hozzáférhetővé válnak a nyilvános adatbázisokban. Ez lényegében azt jelenti, hogy kellő szakmai tudás birtokában, a nyilvánosan elérhető szabadalmi adatbázisokban található adatok alapján az orosz vállalkozások képesek lesznek a szabadalommal védett találmányok reprodukálására, amelyek felhasználásával fellendíthetik a termelésüket, anélkül, hogy ezért bármiféle kompenzációt fizetnének. Ez nem csak a verseny torzulásához, de az alkotói kedv, és az innováció megtorpanásához is vezethet.

 

Forrás:

  1. http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001202203070005?index=0&rangeSize=1
  2. https://www.ipwatchdog.com/2022/03/16/russian-businesses-can-now-legally-steal-intellectual-property-unfriendly-countries/id=147528/#
  3. https://www.ipwatchdog.com/2022/03/13/ip-crosshairs-government-agencies-terminate-relationships-russian-ip-entities-kremlin-sanctions-ip-theft/id=147454/

Jogi segítségre van szüksége a fenti témában?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás