A kriptopénzek alapkoncepciója egy Wei Dai nevű informatikus-mérnöktől származik, aki 1998-ban olyan új pénzforma létrehozását javasolta, melynek esetében kriptográfiai eljárásokat alkalmaznak a pénz létrehozására és a tranzakciók irányítására ahelyett, hogy e feladatokat az állam központi pénzkibocsátó, illetve pénzügyi felügyeleti szervei látnák el úgy, ahogy az a klasszikus értelemben vett pénz esetén működik.

A kriptopénzek elméletére támaszkodva egy magát Satoshi Nakamoto-nak nevező internetes blogger 2008 novemberében megjelent cikke nyomán került be a bitcoin a köztudatba.

A Bitcoin (nagy kezdőbetűvel) egy új típusú, decentralizált fizetési rendszer, amely az úgynevezett peer-to-peer (P2P) hálózatra épül, melynek keretében az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont (szerver) nélkül.

A bitcoinnak számos előnye van minden más fizetőeszközzel szemben. Közvetlenül adható bitcoin bárki másnak az interneten keresztül, anélkül, hogy ehhez bankra, vagy más közvetítő intézményre lenne szükség. Ennek köszönhetően a költségek jóval alacsonyabbak és bármely országban használható.

Hogyan is működik a Bitcoin?

Számos váltóhely létezik, ahol bitcoint lehet venni, vagy lehet eladni Dollárért, Euróért, vagy egyéb más fizetőeszközért. A bitcoin jóllehet nem hivatalos fizetőeszköz, a gyakorlatban általánosan a BTC megjelölést használják rá. A bitcoinok egy digitális pénztárcában tarolódnak a számítógépen, vagy bármilyen mobil eszközön. A bitcoin küldése ugyanolyan egyszerű, mint egy e-mail elküldése, és bármi megvásárolható bitcoinnal. A Bitcoin hálózat biztonságát úgynevezett Bitcoin bányászok biztosítják. A rendszer egyes szereplői számítógépeik számítókapacitását új bitcoinok kitermelésére fordítják, és közben matematikai műveleteket hajtanak végre. A bányászok a tranzakciók ellenőrzéséért, valamint a számítókapacitással való hozzájárulásért újonnan létrejött bitcoinokat kapnak cserébe. Az ellenőrzött tranzakciók egy publikus nyilvántartásba kerülnek be. A program teljes egészében nyílt forráskódú és bárki számára hozzáférhető, így a Bitcoin számos innovatív lehetőséget rejt magában.

A hálózat biztonságát szolgálja továbbá a blokklánc (blockchain).  A blokklánc más, mint a Bitcoin hálózat váza, egyfajta főkönyv. A blokklánc jelentősége az, hogy nyilvános adatbázisként visszakövethető, ellenőrizhető és szabadon lekérdezhető, emellett az összes lezajlott tranzakció adatbázisként minden további intézkedés nélkül hiteles adatokat szolgáltat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy valamennyi  Bitcoin felhasználó számítógépén megtalálható a főkönyv, amely a világ összes bitcoin utalását tartalmazza. Így amikor egyik cím bitcoint küld a másiknak, több ezer számítógépen történik annak bejegyzése, ezért azonnal észrevehető lenne, ha valaki hamis tranzakcióval próbálkozna bitcoint „programozni” magának.

Hogyan juthatunk bitcoinhoz?

Világszerte több mint 100.000 váltóhely létezik, ezek az úgynevezett bitcoin automaták. Hazánkban országszerte 26 bitcoin automata található meg, melyek segítségével azonnal juthatunk készpénzhez a telefonunkon lévő bitcoin pénztárca QR kód formátumú azonosítójának felmutatásával, de ez a folyamat visszafelé is működik: QR kód felmutatásával, valamint készpénz egyidejűleg automatába történő behelyezésével a virtuális pénztárcánk bitcoin egyenlegét tudjuk feltölteni  valós időben.

Ahogy az fent olvasható, bitcoint két cím között lehet küldeni, ezért először kell egy pénztárcát készíteni, amely egyben a küldő-fogadó címünk is lesz. Bitcoin pénztárcát valamennyi elektromos „okos” eszközünkön tárolhatunk. Bitcoin pénztárcát létrehozni a bitcoint is üzemeltető blockchain hálózaton történő regisztrációval tudunk, mely olyan egyszerű, mint egy e-mail cím létrehozása valamely internetes levelezőportálon. A rendszer használatához le kell tölteni egy ingyenes szoftvert az internetről, amelyet a Bitcoin hivatalos honlapján találunk meg. Ez a nyílt forráskódú program fog virtuális pénztárcaként funkcionálni a számítógépen, amely a merevlemezen egy fájlban tárolja titkosított formátumban a digitálisan megjelenő bitcoinokat. A pénztárcát ezért – a szó hagyományos értelmében – akár el is lehet lopni, ha valaki illetéktelenül behatol a rendszerbe. Ennek megakadályozása érdekében érdemes biztonsági másolatokat készíteni a fájlokról, de léteznek olyan internetes szolgáltatások is, ahova regisztrálva feltölthetjük a tárcánkat, így elérhetővé téve azt valamennyi elektromos okoseszközünkön, melyhez ezután már csak a megadott jelszavunkkal férhetünk hozzá.

Több weboldal felkínálja a lehetőséget, hogy Bitcoin irodát vezethessünk a segítségükkel, ahol nem csak a pénztárcánk tartalmáról tájékozódhatunk, illetve kezelhetjük azt, hanem különböző részvények árfolyamairól szerezhetünk tudomást, valamint üzletet is köthetünk. Ha szeretnénk több bitcoinnal rendelkezni a pénztárcánkban, egyszerűen bármelyik banknál vezetett bankszámlánkról kell pénzt küldeni a kiválasztott mennyiségben a Bitcoin irodánkba, megadva a pénztárcánk adatait. Létezik több weboldal, amelyek segítségünkre vannak a bitcoin vásárlásának foganatosítása érdekében.

Bitcoin tehát olyan embereknek előnyös igazán, akik egyszerűen gyors, kényelmes, anonim fizetési megoldást keresnek, akiknek a mindennapi életben a devizaárfolyam ingadozás problémát jelent, ezért egységes fizetőeszközt igényelnének, valamint akik támogatni szeretnék az innovációt.

© 2018 Mihalics Ügyvédi Iroda